JSN-herokuva-blanco.png
 
logo.png

 
 
 

Haaste

Maailma tulvii disinformaatiosta ja valemediat pauhaavat. Ihmiset eivät enää erota aitoa uutista väärästä ja koulusivistynytkin kansa on alkanut suhtautua kaikkiin medioihin potentiaalisina valemedioina. Nuorison medialukutaito on tässä mylläkässä ollut vaarallisessa laskussa. Miten siis media voisi kertoa olevansa luotettava ja kuinka auttaa lukijaa tunnistamaan journalistiset kriteerit täyttävä sisältö?

 
JSN-herokuva-2.png
 
 
JSN-herokuva-2Artboard 1 copy.jpg

Ratkaisu

Loimme Vastuullisen journalismin merkin, joka kertoo, että sen käyttäjä kuuluu maailman vapaimman lehdistön maailman tehokkaimpaan itsesääntelyorganisaatioon, Julkisen sanan neuvostoon. Vastuullisen journalismin merkki kertoo, että media on rakennettu laadukkaan ja luotettavan journalismin peruskiven, Journalistin ohjeiden päälle. Merkin käyttäjä on sitoutunut faktojen tarkastamiseen ja oikaisee virheet asiaankuuluvasti silloin, kun niitä tulee.

Merkki lanseerattiin yleisölle PR-kampanjalla ja kampanjasivulla, jossa avattiin vastuullisen journalismin periaatteita.

 
 
JSN-herokuva-tunnukset.png
lehtileike.png
 
 

Näyttökuva 2019-1-22 kello 19.27.37.png
 
 
 

Tulokset

Merkki otettiin vastaan medioissa avosylin. Jopa 60 mediaa otti sen heti käyttöön. 44 mediaa kirjoitti merkistä ja kampanjasta pääkirjoituksessaan. Päätoimittajat Helsingin Sanomista Kauppalehteen kirjoittivat Vastuullisen journalismin tärkeydestä sekä sen osoittamisesta journalismin laatumerkillä. Tv-kanavista MTV ja YLE uutisoivat merkin käyttöönotosta. Lisäksi Yle Areenassa käsiteltiin Vastuullisen journalismin merkkiä ja teemaa suorassa erikoislähetyksessä. Ja mikä tärkeintä, merkki herätti yhteiskunnallista keskustelua riippumattoman ja laadukkaan journalismin tärkeydestä.

 
Näyttökuva 2019-1-22 kello 19.29.52.png
 
 
 

Jatkokampanja

 
JSN-herokuva-2-logo.jpg
 
 

”Merkillä osoitetaan sitoutuminen laatukriteereihin, jotka ovat välttämättömiä journalismin tulevaisuuden kannalta. On yhä tärkeämpää tehdä selkeä ero tarkistamattoman tiedon levittäjiin.”

– Kaius Niemi, Päätoimittaja, Helsingin Sanomat