Jaarahuolto.png
 

Jäärähuolto – palvelumuotoilu, joka pelasti henkiä

 

Kaikki tuntevat Jäärän: pässinpään, joka ei lähde lääkäriin, vaikka olisi tyrä sylissä ja pää kainalossa. Näillä vanhan liiton Jäärillä olisi usein tarvetta lääkärille, mutta ei rahtuakaan haluja käydä siellä. Tutkimusten mukaan itsepäisyys ajaa monen Jäärän ennenaikaiseen hautaan.

Tässä oli Lääkärikeskus Aavalle mahdollisuus tehdä bränditeko, jolla olisi kaupallista potentiaalia. Jokaista Jäärää kohti on nimittäin kymmenen hänestä huolestunutta läheistä.

 
sukupolvet.jpg

Strategia

Koska Jäärää ei lääkärissä käyminen ja oma terveydentila kiinnosta, suunnittelimme palvelun, josta Jäärän hyvinvoinnista huolestuneet läheiset voivat ostaa lääkärintarkastuksen lahjaksi.

Jäärä on härkäpäinen otus, joka ei niin vain liiku. Niinpä Jäärähuolto rakennettiin Jäärän ehdoilla. Jäärän ei tarvitse varata aikaa itse, vaan Aava soittaa hänelle ja sopii passelin ajan. Jäärän tehtäväksi jää vain paikalle saapuminen. Aavan henkilöstöstä valittiin vastaanottavat lääkärit ja hoitajat, jotka ovat Jäärän makuun tarpeeksi kokeneita, rauhallisia ja helposti lähestyttäviä. Hoitohenkilökunta koulittiin ottamaan Jäärät vastaan kokonaisvaltaisina persoonina.

Jäärähuollossa ei keskitytty ainoastaan laboratorioarvoihin tai sairauksien hoitoon, vaan se rakennettiin kokonaisvaltaisen elämän tasapainon perustalle. Palvelun muotoiluun osallistettiin kaikki hoitoketjun vaiheiden asiantuntijat ja Jäärähuoltoa testattiin kaksivaiheisesti. Ensimmäisen vaiheen palautteen perusteella palvelua hiottiin vielä lopulliseen kuntoon ennen julkaisua.

Ja sitten ryhdyttiin vikittelemään paikalle Jääriä. Jäärä ei ehkä itse menisi lääkäriin, mutta koska hän on vastuunkantaja, hän tekisi sen läheistensä huolen vuoksi. Sekä kaupanpäällisiksi annettavan, jämerän äyskärin.

 

Myös Jäärähuollon ostaminen tehtiin helpoksi. Lääkärikeskus Aavan verkkosivuilta pystyi ostamaan omalle Jäärälleen personoidun lahjakortin joko digitaalisena tai postitse kotiin kannettuna. Lahjakortteja oli myynnissä myös Aavan toimipisteissä.

Jäärähuoltoon tullut Jäärä sai kotiinviemisiksi äyskärin ja Jäärän huolto-oppaan. Huolto-oppaasta tehtiin oma versio myös Jäärättärille.

Uusi palvelukonsepti lanseerattiin laajasti. Kampanja levittäytyi televisioon, Facebookiin, verkkoon, lääkärikeskusten seinille ja ulkomainontaan aina Lappia myöten.

Erittäin tärkeässä roolissa oli myös Jäärähuollon sisäinen lanseeraus koko Lääkärikeskus Aavan henkilöstölle. Lanseeraus onnistui hyvin.

 
 

Mainosvideo 35 s

 

Casevideo

 
Bussi-pera.jpg
Abri-talvi.jpg
 

Tulokset

Kampanjan huomioarvo oli erittäin hyvä. Kansa rakastui joka suvusta tuttuun Jäärä-hahmoon ja mainonta erottui edukseen alan muusta markkinoinnista. Mainosfilmi onnistui vangitsemaan suomalaisuudesta jotain rehellistä ja lämmintä.

Huikeat 57 % mainostusta nähneistä reagoi siihen sosiaalisessa mediassa ja lähes jokainen tunnisti Jäärän omasta lähipiiristään. Palvelu tuli myyntiin lokakuussa 2017 ja kun lanseerauskampanja pyörähti käyntiin isänpäivän alla, myynti tuplaantui. Jouluun mennessä Jäärähuoltojen myynti kaksinkertaistui vielä toiseen kertaan.

Jäärähuolto osoittautui bränditeoksi, josta tuli myös kaupallinen menestys.

Mutta ennen kaikkea onnistuimme ehkä tuomaan monelle Jäärälle lisää vuosia läheistensä parissa.

 

1 198 000

katselukertaa 35s videolle netissä

kom.jpg

Teen 12 h työpäiviä, ei siinä tule itseään ajateltua, perhe oli huolissaan ja sain tällaisen hienon isänpäivälahjan.
Jäärä-lääkäri tiesi mitä halusin kuulla. Suoria vastauksia suoriin kysymyksiin, ei jaarittelua tai syyllistämistä. Mentiin minun ehdoillani... tuntui hyvältä.
Sain joululahjaksi tämän Jäärähuolto-jutskan ja kortissa luki: “Haluamme pitää huolen sinusta, että jaksat toteuttaa haaveesi ja päästä maaliin terveenä.”
Loistava idea. Omassa kaveripiirissä on paljon pienyrittäjiä, jotka eivät käy koskaan
lääkärissä.